Om mig

Mamma, skärgårdsbo och politiker – det är jag. 

Jag är 45 år och från Maxmo. Jag är född i Vasa och uppvuxen i Korsholm och har nu bott största delen av mitt liv i Särkimo, Maxmo skärgård. Jag har den stora förmånen att vara tvåspråkig. Min svenska tackar jag mamma, lokalsamhället och min man för. Skolan har jag gått på finska. Jag har en tvillingsyster och en yngre bror, också de tvåspråkiga. 

Min familj är min kärna. Jag är gift med Tonny och mamma till sex barn: Julia (26 år), Nathalie (23), Alex (17), Miranda (15), Rasmus (14) och Iiris (9). Min stora familj håller mig sysselsatt och de är orsaken till att jag vill och orkar engagera mig politiskt. 

Jag blev ung mamma som 19-årig och har ett barn med ett funktionshinder. Det har format mig som människa och politiker att få vara mamma till ett barn med speciella behov. Jag tycker det är otroligt viktigt att människor som upplevt det som man beslutar om får sin åsikt hörd. Vem kan bättre föra fram erfarenheter, argument och fakta än den som själv är insatt? Jag har lång och bred erfarenhet av kommunal politik och har under mina år som politiker speciellt brunnit för bildningsfrågor. Jag upplever det som oerhört meningsfullt att kunna påverka i frågor som berör oss alla i vardagen och känner att det behövs en stark röst för landsbygden i riksdagen! Jag är efter mina år som lokalpolitiker redo att ta mig an nya utmaningar! 

Jag jobbar idag på familjeföretaget Östmans Snickeri som sekreterare. Tidigare har jag jobbat bland annat med bokföring, fastighetsförmedling och också som trävaruarbetare. Jag är glad över att ha fått arbeta med så vitt skilda saker – från fysiskt mycket tungt arbete till ekonomiförvaltning.

Min stora fritidshobby är fotografering, speciellt av naturen och mina barn. Jag spelar också piano. Släktforskning är en annan kär hobby. På somrarna lever vi båtliv med familjen och vintrarna går mest åt till att skjutsa barnen till deras hobbyer. 

Familjen är det viktigaste för mig och jag är väldigt släktkär. Jag kommer från en släkt med starka kvinnor, vi är högljudda och har nära till skratt. Det är därifrån jag tar min drive och där jag blir stärkt att fortsätta med det som jag tycker är mest meningsfullt, att få vara med i politiken och påverka!